Vatroslav Kuliš rođen je u Vidošima, Školu primijenjene umjetnosti završio je u Zagrebu, gdje je 1976. diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Šime Perića. Od 1978. do 2002. radio je u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" kao likovni uredik Opće enciklopedije i Hrvatskog biografskog leksikona. Bavio se i grafičkim dizajnom te scenografijom, surađujući s Glumačkom družinom Histrioni, zagrebačkim HNK i Zagrebačkim kazalištem lutaka. Izlagao je na stotinjak samostalnih i oko 150 skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je, među ostalim, odličja "Red Danice Hrvatske s likom Marka Marulića" te nagrade "Vladimir Nazor" za 2000.
Iako se žanrovski njegove slike kreću od solarnih i florealnih motiva do portreta i mrtve prirode, krajolici su ga pozicionirali unutar struje hrvatskog modernog kolorizma, između Dulčićeva kolorističkog impresionizma i Murtićeva kolorističkoga ekspresionizma.

Kuliš nije od početka radio slike u punom intenzitetu. Ekspanzija svjetla, boje i snage je rasla s vremenom, a osim boja postupno je oslobodio potez i format koji je dovoljno velik za širinu koja mu treba.
Kulišev umjetnički opus obuhvaća veliki broj ciklusa, "Valovi", "Kornati", "Kuti", "Riffovi", "Metamorfoze mora", "Herbarium pictorium".

Tu je i najnoviji ciklus s vedrim i nepretencioznim slikama koje Zidić razlikuje kao "terarijske" i "akvarijske", ovisno o nijansama podloga, od žutih do plavetnih, na kojima se pojavljuju bića nalik na ribice, plovke, lađe, listove, guštere.